VitaRady

Masový koláč

Suroviny

  • 1 kg jakéhokoli mletého masa
  • 3 ks vejce
  • 1 lžíce mleté červené papriky uzené
  • 1 lžička kajenského koření
  • 1 lžíce cibulového prášku
  • 1 lžička česnekového prášku
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 ks čerstvé červené papriky
  • 1 ks mladé cukety
  • oregano
  • olivový olej

Postup


Troubu předehřejeme na 180°C.
Do mísy dáme maso, vejce, mletou červenou papriku, kajenské koření, cibulový i česnekový prášek, dobře promícháme a dochutíme solí a pepřem.
 
Čerstvou červenou papriku nakrájíme na kostičky a cuketu na kolečka. Ta by měla být alespoň 3 mm silná jinak se rychle spečou.
 
Koláčovou formu vyložíme pečícím papírem, který potřeme olivovým olejem. Na papír urovnáme masovou směs a uhladíme ji. Potom, dle fantazie, na ni naskládáme zeleninu.
Na závěr zeleninu mírně osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a podle chuti posypeme nasekaným oreganem.
Pečeme v troubě asi 30 minut, potom koláč zkontrolujeme. Nelekejte se, podle druhu masa pustí koláč více či méně šťávy. Pokud se vám zdá, že už je zelenina moc opečená, přikryjte ji alobalem a ještě 15 minut pečte.
Koláč je vynikající za tepla se šťouchanými bramborami 3v1 nebo i za studena jenom se salátem.
 
Vyzkoušela jsem koláč z krůtího masa, hovězího i mixu. Nejvíce preferuji mix, protože maso není tak suché jako krůtí nebo čistě hovězí. Co se týká koření, záleží jen na vás. Můžete si klidně koupit směs koření na mletá masa nebo použít vaše oblíbené.

Přejeme vám dobrou chuť.
 

Autor: Dana Řádek