Květákové placičky
Suroviny
- květák
- 2 celá vejce
- 1 střední cibule
- 2-3 stroužky česneku
- mletý pepř
- sůl
- červená paprika sladká (uzená)
- čerstvé bylinky (libeček, petržel, pažitka a pod.)
- ghí (máslo)
Postup
Troubu předehřejeme na 180°C.
Růžičky květáku oddělíme od košťálu, který nebudeme potřebovat. Růžičky rozkrájíme na drobno a následně po částech rozmixujeme jak to nejvíc půjde.
Květákovou drť v míse osolíme a chvíli necháme sůl působit, aby květák pustil šťávu.
Můžeme šťávu vymačkávat rukou, ale je to dost pracné. Nejlépe se mi osvědčilo, když se směs vloží do utěrky a jednoduše vyždíme.
Je důležité dostat z květákové drti co nejvíce tekutiny, jinak placičky nebudou držet tvar a rozpadnou se.
Do směsi nyní přidáme celá vejce, cibulku na jemno, červenou papriku, pepř, utřený česnek a posekané bylinky dle vlastní chuti.
Rukou vypracujeme hmotu, ze které tvoříme tlusté placičky nebo chcete-li karbenátky a ty klademe opatrně na pečící papír.
Na každou placičku položíme “lísteček” ghí nebo másla a dáme do trouby.
Pečeme 30-35 minut.
Tyto placičky jsou dobré za tepla i za studena a hodí se jako samostatné jídlo nebo i jako příloha k masům.
Přejeme dobrou chuť!
Autor: Dana Řádková