Dýňová polévka
Suroviny
- 1 ks dýňě
- 1-2 ks cibule
- 7 stroužků česneku
- 2 ks zeleninového vývaru
- 1 litr vody
- 260 g sýru
- máslo
- sůl
- pepř
Postup
Nejprve si nachystáme a oloupeme dýni (cca 2kg).
Dýni zbavíme vláken a semínek, následně opláchneme od nečistot.
Nakrájíme na malé kousky (cca 2,5 cm).
V připraveném hrnci na rozpuštěném másle osmažíme jemně nakrájenou cibuli a nastrouhaný česnek.
Po jemném osmažení přidáme kousky dýně. Po 5-7 minutách přidáme vroucí vodu a bujony.
Necháme vařit 15 minut.
Následně kousky dýně rozmixujeme ponorným mixérem, dokud nebude polévka bez hrudek.
Osolíme a opepříme dle chuti.
Pro případné zjemnění lze přidat smetanu ke šlehání.
Doporučujeme jako pířlohu zapečené česnekové tousty se sýrem
Postup:
V toustovači opečeme chleby.
Namícháme rozpuštěné máslo s nastrouhaným česnekem.
Potřeme tousty a na ně nasypeme nastrouhaný sýr eidam 30% (sýr si můžete vybrat dle vlastní chuti).
Dáme na pár minut zapéct do předehřáté trouby na 160°-180°C.
Po rozpuštění sýru tousty vytáhneme a nakrojíme na trojúhelníky.
Podáváme jako přílohu k polévce.
Přejeme DOBROU CHUŤ!