VitaRady

Dýňová polévka

Suroviny

  • 1 ks dýňě
  • 1-2 ks cibule
  • 7 stroužků česneku
  • 2 ks zeleninového vývaru
  • 1 litr vody
  • 260 g sýru
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Postup

Nejprve si nachystáme a oloupeme dýni (cca 2kg).
Dýni zbavíme vláken a semínek, následně opláchneme od nečistot.
Nakrájíme na malé kousky (cca 2,5 cm).

V připraveném hrnci na rozpuštěném másle osmažíme jemně nakrájenou cibuli a nastrouhaný česnek.
Po jemném osmažení přidáme kousky dýně. Po 5-7 minutách přidáme vroucí vodu a bujony.

Necháme vařit 15 minut.
Následně kousky dýně rozmixujeme ponorným mixérem, dokud nebude polévka bez hrudek.

Osolíme a opepříme dle chuti.

Pro případné zjemnění lze přidat smetanu ke šlehání.

Doporučujeme jako pířlohu zapečené česnekové tousty se sýrem

Postup:
V toustovači opečeme chleby.
Namícháme rozpuštěné máslo s nastrouhaným česnekem.
Potřeme tousty a na ně nasypeme nastrouhaný sýr eidam 30% (sýr si můžete vybrat dle vlastní chuti).
Dáme na pár minut zapéct do předehřáté trouby na 160°-180°C.
Po rozpuštění sýru tousty vytáhneme a nakrojíme na trojúhelníky.
Podáváme jako přílohu k polévce.

Přejeme DOBROU CHUŤ!

Autor: Klárka Řádková