Dušené zelí z cukety
Suroviny
- velká cuketa
- větší cibule
- slanina
- hladká mouka
- sůl
- pepř
- 1 lžička kmínu
- 1-2 lžíce cukru krystal
- 1 lžíce octu
Postup
Velkou cuketu oloupeme a rozkrojíme tak, jak se nám bude nejlépe strouhat. Pokud je cuketa už starší, vydlabeme z ní dužinu a semena.
Cuketu nastrouháme na hrubém struhadle. Vložíme do kastrólu, osolíme, přidáme kmín a podlijeme troškou vody.
Dame dusit. Občas mícháme, aby se zelí nepřipálilo. Mezitím si cibuli i slaninu nakrájíme na drobné kostičky.
Nejprve dáme do kastrůlku kostičky slaniny a vyskvaříme si ji. Jakmile se začne barvit do zlatavé barvy, přidáme kostičky cibule a společně se slaninou ji osmahneme.
Cibule nám změkne a slanina krásně dozlátne.
Jakmile zelí změklo a vyvařila se voda, lehce poprášíme vršek hladkou moukou a zamícháme. Opakujeme podle potřeby.
Nyní do zelí přidáme cukr a ocet, aby mělo jemnou sladkokyselou chuť. Nakonec do zelí vmícháme slaninu s cibulí a podle potřeby ještě osolíme a opepříme.
Cuketové zelí je velmi rychlá a vynikající příloha ke kachně, ale i k jinému pečeného masu.
Přejeme dobrou chuť!