Domácí majonéza z olivového oleje
Suroviny
- 2 dcl olivového oleje z pokrutin (nepouživejte extra virgin)
- 1 ks vejce
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce citronové šťávy
Postup
Všechny suroviny dejte do užší sklenice (třeba zavařovací), která má průměr akorát na tyčový mixér.
Ten ponořte na dno sklenice a zapněte na nejnižší výkon. Běhen dvou vteřin se vám od spodu začne tvořit majonéza.
S mixérem pohybujte pomalu nahoru a dolu, abyste zpracovali všechen olej (nepoužívejte extra virgin, protože má příliš výrazné aroma což by majonéze škodilo).
Do minuty máte hotovou majonézu.
Majonéza má velmi příjemnou chuť a dá se použít do salátů nebo k masu, záleží na fantazii.
U nás doma jsme si oblíbili česnekovou majonézu, kterou používáme ke všem druhům masa ať už je to steak nebo kuře.
K dochucení tohoto množství majonézy stačí 3–4 stroužky utřeného česneku (bez soli).
Přejeme vám dobrou chuť.
Autor: Dana Řádková