Desatero výživy v těhotenství
Těhotenství je specifické období, ve kterém žena prochází celou řadou změn, ať už psychických nebo fyzických. V tomto období má organismus zvýšené nároky na příjem živin, protože musí zajistit správnou výživu nastávající maminky i vyvíjejícího se plodu.
Výživa ženy v těhotenství, a dokonce i před otěhotněním, zásadním způsobem může ovlivnit zdraví jejího potomka, a proto je důležité myslet na následující doporučení.
Přinášíme Vám deset rad, jak vhodně upravit životní styl v těhotenství.
1. DOSTATEK PŘIROZENÉHO POHYBU
Zdravý životní styl s kvalitní stravou, odpovídajícím pitným režimem a při-měřenou pohybovou aktivitou by měl být základ pro každou těhotnou ženu. Dodržování těchto zásad je velmi vhodné již před otěhotněním, protože tak si náš organismus získává zdravé návyky. Aktivní pohyb má pozitivní vliv na procvičení svalů pánevního dna a je velmi dobrou prevencí porodní i poporodních komplikací, jakou je např. diastáza (rozestup břišních svalů).
2. DOPLŇUJTE KYSELINU LISTOVOU
Před plánovaným otěhotněním (i během těhotenství) je velmi vhodná suple-mentace kyselinou listovou, což je vitamin B9, který se někdy označuje také jako folát. Tento vitamin je nezbytný například pro normální proces dělení buněk a přirozený růst a vývoj zárodečných tkání plodu. Jeho zvýšený příjem je doporučován již minimálně 3 měsíce před plánovaným otěhotněním.
3. SKONCUJTE S KOUŘENÍM
Ideálním stavem pro každého z nás je nekouřit a nikdy s tímto zlozvykem neza-čínat. Pokud ovšem žena kouří a otěhotní, měla by s kouřením co nejdříve přestat. Existuje jeden hojně rozšířený mýtus, že žena by měla přestávat kouřit postupně, aby si organismus pomalu a postupně odvykal. Tahle infor-mace je nesmyslná a nepravdivá. Těhotenství samo o sobě může zvyšovat riziko vzniku trombózy (krevní sraženiny) a kouření toto riziko ještě mnohonásobně zvyšuje.
4. BUĎTE RACIONÁLNÍ
Pro zdraví těhotné ženy i plodu je pestrý a vyvážený jídelníček základem. Mnoho žen se ovšem potýká s nevolností nebo „těhotenskými chutěmi“, a kvůli těmto problémům se jim nedaří plnit výživová doporučení. Je důležité si uvědomit, že se většinou jedná o krátkodobý a přechodný stav. Toto období organismus bez větších problémů zvládne i bez příjmu té nejkvalitnější a nejlepší stravy. Doporučujeme nebýt kvůli těmto potížím ve stresu a nesnažit se dodržovat zásady zdravé výživy i přes nevolnost nebo jiné chutě. Mnohem důležitější je být psychicky v pohodě a nemít vůči sobě výčitky.
5. VYVÁŽENÁ STRAVA
Jídelníček těhotné ženy by se měl v ideálním případě skládat z kvalitních potravin a surovin a doma připravovaných a uvařených pokrmů. Velmi důležitý je optimální příjem kvalitních bílkovin, tuků a komplexních sacharidů. Tyto složky výživy nám zajistí každodenní konzumace plnotučných mléčných výrobků (ideálně zakysaných), masa, ryb a vajec, luštěnin a celozrnných obilovin. Ke každému dennímu jídlu zařaďte také zeleninu, ať již syrovou nebo tepelně upravenou. Každý den se doporučuje konzumovat také ovoce, nejlépe čerstvé a tepelně ani jinak neupravené.
6. OMEZTE NÁSLEDUJÍCÍ
Existují některé potraviny, které se těhotným ženám nedoporučují konzumovat pravidelně a ve velkém množství. U této skupiny potravin nehrozí žádné vysoké riziko poškození zdraví nebo ohrožení života, ale z nutričního hlediska jde o potraviny nevhodné. Jedná se především o výrobky, které obsahují vysoké procento jednoduchých cukrů a bílé mouky (sladké pečivo, sladkosti, cukrovinky, nekvalitní čokolády, apod.). Dále to jsou vysoce průmyslově zpracovávané potraviny, jako jsou nejrůznější polotovary, kupovaná hotová jídla, „dia“ potraviny (dle platné legislativy se toto označení již nesmí používat!) nebo instantní pokrmy.
7. VYNECHEJTE TYTO POTRAVINY
Další skupinou potravin jsou některé, z různých důvodů nevhodné, potraviny. Jedná se zejména o potraviny, u kterých potencionálně hrozí vyšší riziko mikrobiální kontaminace a nákaza jako je především listerióza, kampylobakterióza nebo salmonelóza. Mezi tyto potraviny patří nepasterizované mléko a mléčné produkty, plísňové sýry a tepelně neošetřené vejce, maso, masné výrobky nebo ryby. Naprosto nevhodná je pro těhotné ženy konzumace alkoholických nápojů, a to ani v malém množství, jak je někdy doporučováno.
8. DOPLŇUJTE MIKRONUTRIENTY
Potřeba mikronutrientů během těhotenství mírně vzrůstá, a proto je vhodné doplňovat některé složky pomocí doplňků stravy. Jedná se zejména o kyselinu listovou, vápník, železo, hořčík, jód, vitamin D a omega-3 mastné kyseliny. Ideální je doplňování mikronutrientů na základě krevního rozboru, dle aktuálního stavu těhotné ženy. Pokud žena trpí nevolností nebo má z nejrůznějších důvodů nekvalitní stravu, je vhodné doplnit celé spektrum minerálních látek a vitaminů v komplexním doplňku stravy, který je určen speciálně pro těhotné ženy.
9. PEČUJTE O MIKROBIOM
Žena v průběhu porodu předává částečně svůj mikrobiom svému dítěti, a proto je jeho udržování v rovnováze velmi důležité. Zdravý mikrobiom je základem našeho zdraví a zásadně ovlivňuje celou řadu fyziologických procesů v organismu. Dobrou zprávou je, že pro udržování mikrobiální rovnováhy v našem trávicím traktu není zapotřebí žádná speciální dieta nebo opatření. Úplně postačí zdravá, pestrá a vyvážená strava s dostatkem fermentovaných potravin (zakysané mléčné výrobky – jogurty, kefíry, acidofilní mléka nebo fermentovaná zelenina) a vlákniny. Zdravý mikrobiom podpoříme také vyloučením nadměrného příjmu cukru, slazených nápojů, vysoce průmyslově zpracovávaných potravin a alkoholu.
10. STRAVA PO PORODU, PŘI KOJENÍ
Složení stravy po porodu i v průběhu kojení má velký vliv na zdravotní stav maminky i dítěte. Po porodu se tradičně doporučují kvalitní vývary (masové i zeleninové), které dodají množství živin i důležité tekutiny. Při kojení opět platí doporučení zdravé, pestré a vyvážené stravy s dostatečným pitným režimem.